Taup grå halsvarmer i kasjmirstrikk
Taup grå halsvarmer i kasjmirstrikk. Myk og varm halsvarmer
Vi har gjennom årene fått en del spørsmål angående kasjmir. Vi har samlet de vanligste spørsmålene på denne siden, sammen med våre svar basert på mange års erfaring med tekstilproduksjon og -design. Erfaringene har vi først og fremst gjort oss fra vårt eget veveri i Kathmandu, hvor vi produserer vevde skjerf og sjal. Les mer om vår produksjon av kasjmirprodukter.
Kasjmir er en ullfiber fra kasjmirgeitens underull. Kasjmir er en del av gruppen luksusfibre sammen med bl.a. silke, yak, merino og vicuña. Geitenes underull er meget fin, og virker som et isolerende lag slik at geitene kan overleve gjennom de svært kalde vintrene. Ullens fibre har en diameter på 12,5 til 19 mikrometer, og en gjennomsnittlig lengde på 35 - 50 mm. Til sammenligning har et menneskehår en gjennomsnittlig diameter på ca. 65 mikrometer. Når våren kommer, feller de pelsen for ikke å bli for varme, og deretter samles den inn for videre behandling.
Det meste av verdens kasjmir produseres i Kina.
Mange tror at kasjmir kommer fra Italia. Landets store moteindustri fremstiller riktignok mange klesplagg i kasjmir, men de kan imidlertid ikke fremstille ullen selv. Ullen kommer fra kashmirgeiten, som egentlig bare er en tamgeit som lever i kalde strøk. Det er nemlig kulden som får kasjmirgeiten til å utvikle den fine underullen som brukes til det uimotståelige myke kasjmirgarnet. Det meste av verdens kasjmirull er produsert i Kina, men det produseres også kasjmir i Mongolia, Australia og India.
Det er ingen forskjell. Det er to ord for det samme som brukes om hverandre.
Pashmina brukes ofte om klassiske håndvevde skjerf og sjal, men begge ord har samme opprinnelse. Kasjmir er det franske ord for det som på lokalt språk kalles pashmina. Ordet pashmina kommer fra ordet 'pashm' som betyder 'mykt gull' på lokal dialekt. Les mer om pashmina.
Pashmina er imidlertid ikke en internasjonal anerkjent fiber og kan derfor ikke brukes i innholdsdeklarasjonen for tekstiler. Våre pashmina skjerf er derfor deklarert som kasjmir. Dessverre har vi gradvis sett at mange skjerf og sjal fra India og Nepal er deklarert som 100% pashmina. De kan ofte være av simpel kvalitet, og har ført til at pashmina har fått et litt dårlig rykte.
Mest sannsynlig, er det ikke det. Det selges store mengder av imitert kasjmir på markeder og i butikker i turistområdene i Kathmandu.
Det er bokstavelig talt tusenvis av butikker i Nepal som selger pashmina, kasjmir og yak. Dessverre har det utviklet seg til et løp til bunns, og kvaliteten er blitt dårligere og dårligere for å kunne tilby turister lavest mulig pris. Du kan selvfølgelig finne ekte vare i Nepal og India, men det kan lønne seg å undersøke litt på forhånd, slik at du vet hvilke butikker du kan stole på. Hvis du går inn i en tilfeldig butikk, er det stor sjanse for at du vil bli lurt. Les om kjøp av pashmina i Nepal.
Det er vanskelig å avgjøre helt sikkert uten en laboratorietest.
Du kan gjøre en brennetest hjemme, så fremt du kan klippe av et lite stykke stoff uten å skade tøyet (ellers gir det ikke mye mening). Når du brenner et lite stykke stoff, er det ganske enkelt å avsløre om det er ull, silke eller syntetiske fibre. Les hvordan her. Siden uekte kasjmir ofte kan bestå av en blanding av alt mulig, kan det imidlertid være vanskelig å identifisere de forskjellige komponentene. Hvis brennetesten har vist at det er ull, kan du glede deg over at du har kjøpt et ullprodukt. For å avklare nøyaktig hva slags ull det er snakk om, vil det være nødvendig med en laboratorietest.
Hvis tilbudet høres for godt ut til å være sant – er det trolig det. Kjøp kun kasjmir fra butikker som har eksistert over lengre tid og som har et godt rykte.
Vi ser ofte at det dukker opp nettbutikker som selger kasjmirprodukter utrolig billig, for så å stenge igjen like raskt. Det kan være vanskelig å vite om det er en falsk side, men det er noen ting du alltid bør se etter når du handler på nettet.
Sjekk alltid at CVR-nummeret er tydelig angitt på siden. Finnes det et telefonnummer du kan kontakte butikken på? Finnes det en fysisk adresse? Svindelbutikker vil helst ikke ha kontakt med kundene sine, så hvis denne informasjonen mangler, er det stort sett et dårlig tegn.
Det finnes ingen offisielle bransjestandarder for kasjmirkvalitet.
Noen produsenter og butikker bruker betegnelser som Grade A og Superior Cashmere for å fremheve sine produkter fremfor deres konkurrenters. Noen går så langt som å lage flotte sertifikater som bekrefter ullens ekthet, men dette må betraktes som markedsføringstricks.
Vi kjøper kasjmirgarn fra de samme produsentene, som de store merkevarene, som kan dokumentere garnets komposisjon. Kvaliteten avgjøres bl.a. av gjennomsnittlig tykkelse og lengde på fibrene. Det beregnes ved å ta stikkprøver av ullens fibre. Tykkelsen ligger i området mellom 12,5 og 19 mikrometer, og garnet vi bruker er vanligvis 14-15 mikrometer i gjennomsnitt.
Tekstiler av fin ull som yak, merino og kasjmir kan vaskes for hånd eller i maskin.
Vårt beste råd er imidlertid å unngå å vaske det, med mindre klærne er skitne. Hvis klesplagget "bare" lukter røyk, mat, parfyme eller lignende, er det bedre å lufte det utendørs over natten. Det vil vanligvis fjerne lukten. Det er mer miljøvennlig, og klærne vil også vare lengre.
Hvis det er nødvendig å vaske tøyet, bør du bruke et vaskemiddel beregnet for kasjmir og ull. Vasker du det for hånd, bruker du lunkent vann og skyller det godt etterpå slik at du får ut all såpe. Ikke vri ut vannet, da dette kan deformere klesplagget. La heller klesplagget tørke flatt på et håndkle. Hvis du har en nyere vaskemaskin med ullprogram, er dette faktisk å foretrekke siden det vil få mer vann ut av tøyet ved sentrifugering. Legg aldri ull, silke eller kasjmir i tørketrommelen.
Nei, unngå tørketrommelen siden varmen fra tørketrommelen kan skade de delikate kasjmirfibrene.
Generelt, unngå bruk av tørketrommel på ull og silke.
Det kan hende. Vi har lyktes ved å benytte denne guiden som kan brukes for å strekke ut en krympet ullgenser tilbake til sin opprinnelige størrelse.
Hvis du har vasket favorittgenseren feil, er det verdt et forsøk. Imidlertid er det ingen garanti for at det vil lykkes, og genseren vil dessverre ikke bli som ny igjen. Men fortvil ikke, du kan finne en ny kasjmirgenser her.
Ja, det kan ikke unngås. Spesielt når klærne gnir mot annet tøy, er det uunngåelig at det dannes lo.
Hvorvidt kasjmir loer, har ikke nødvendigvis noe å gjøre med kvaliteten. Hvis ulltøyet loer, kan det heldigvis lett fjernes med en ullkam. Unngå å fjerne loet med fingrene da du risikerer å trekke i fibrene som fortsatt sitter i tekstilet.
Kasjmirgeiter kan ikke avles på samme måte som sauer som produserer vanlig ull. Det begrenser derfor mengden kasjmir som kan produseres, som igjen påvirker prisen.
Det har også vært en jevnt stigende etterspørsel gjennom mange år, noe som har medført høyere priser.
Ikke alltid. Hvis du kjøper klær fra de dyre merkevarene, betaler du mye for merkevaren og markedsføring bak.
Store merkevarer har vanligvis også flere ledd i verdikjeden, som alle skal tjene penger. Vi produserer tilbehør for en håndfull europeiske merkevarer fra vårt veveri i Kathmandu, men vi selger også samme kvalitet under eget navn Cashmere Culture til omtrent halv pris. Det lar seg gjøre, siden vi selger våre produkter uten fordyrende mellomledd.
Ja, klimaforandringene i de områdene hvor store deler av kasjmirgeitene lever har ført til mindre produksjon av kasjmir.
I mange av områdene opplever man stadig voldsommere snøvær, som også starter tidligere på året enn normalt, og dermed er det blitt vanskeligere for geiteflokkene å finne føde.
Siden vintrene også er blitt varmere, produserer også hver geit mindre av den fine ullen som kan brukes som kasjmir. Det betyr at den totale produksjonen er under press, noe som resulterer i høyere priser for de som etterspør denne luksusfiberen.
Tekstilproduksjon generelt, krever mye av jordens ressurser. Uansett om det er økologisk eller ikke, er klassisk klesproduksjon ikke bærekraftig.
Den beste måten å ta vare på miljøet er ved å kjøpe mindre mengde klær, og samtidig unngå fast fashion hvor du skifter ut garderoben flere ganger om året. Når du kjøper klær, bør du kjøpe kvalitet fremfor kvantitet. På den måten reduserer du kleshandelen, og det du kjøper holder lengre.