Populært lige nu

Pashmina guide for ditt nye skjerf eller sjal

PashminaWear - pashmina tørklæder og sjaler

Hos PashminaWear vil vi gjerne gi deg de beste forutsetninger for å vurdere våre pashmina skjerf og vår høye kvalitet. Vi har derfor laget en guide med nyttig informasjon om kasjmir og pashmina.

Se vårt store utvalg av pashmina skjerf og sjal

Hensikten med denne guiden er å gi deg svar på mange av dine spørsmål vedrørende pashmina skjerf og sjal. Hvis du har ytterligere spørsmål, er du alltid velkommen til å kontakte oss via e-post eller telefon.

Se hvordan våre pashmina sjal blir fremstilt.

Hva er pashmina?

Pashmina og kasjmir er to ord for samme sak. Kasjmir er ganske enkelt den franske betegnelsen for det som på lokalt språk kalles pashmina. Ordet pashmina kommer fra ordet 'pashm' som betyr 'mykt gull' på den lokale dialekten, og som på persisk betyr 'ull'.

Det florerer av myter som sier at pashmina er finere og mer luksuriøs enn kasjmir, noe som ikke gir noen mening. I India og Nepal kalles det som vi i Vesten kaller kashmir for pashmina. Pashmina er dessverre blitt et utvannet begrep her hjemme, og vi finner ofte sjal og skjerf som er deklarert som 100% pashmina til 300 kr eller mindre både på nettet eller på markeder, men som i virkeligheten er laget av annen ull, eller til og med syntetiske materialer.

Hos PashminaWear er alle pashmina sjal og skjerf laget av ren kasjmir. Det finnes forskjellige betegnelser for kasjmir, men vi holder oss til definisjonen som sier at kasjmir er geitehår fra Capra Hircus Laniger med en gjennomsnittlig tykkelse på under 19 mikrometer i diameter. Alle våre pashmina sjal er mellom 15 og 16 mikrometer. Vi deklarerer alt vi selger til minste detalj, fordi vi kan stå inne for det vi selger og har nær kontakt med produsenten. I avsnittet om kvaliteten på kasjmir kan du lese mer om hvordan vi deklarerer våre varer.

Kasjmir- ullfibrenes konge

Kasjmir, også kjent som fibrenes konge eller mykt gull, kommer fra områder fra fjernere strøk, befolket av mennesker med kultur og tradisjoner fra eldre tid som stadig er i endring. Kasjmir kommer fra underullen fra Capra Hircus Laniger som har opprinnelse i det ensomme og kalde høylandet i Ladakh og Tibet. I dag finner vi kasjmir i Kina, Mongolia, India, Pakistan, Afghanistan og Iran, hvor Capra Hircus Laniger blir avlet på minst 4000 meter høyde.

Dette ekstraordinære dyret klarer å overleve i kalde habitat med frost og vindfulle vintre, og varme, tørre somre. På grunn av dette tøffe miljøet har de utviklet en underull bestående av tusenvis av særdeles fine, glatte, myke og varme fibre, som er konsentrert på et lite område under den tette ytre pelsen. Kun ekte kasjmir kommer fra slike fibre, som gjør at Capra Hircus tåler temperaturer på -30 °C. Underullen er utrolig fin (12.5–19 mikrometer) med en gjennomsnittlig lengde på 35-50mm.

Kasjmirgeiter

Underullen vokser mens dagene blir kortere, og stopper etter vintersolverv når dagene begynner å bli lengre. Derfor samles kasjmirfibrene om våren når geitene naturlig feller pelsen. Innsamlingen av ullfibrene er den første av flere faser i produksjonsprosessen av ekte kasjmir. Den beste kasjmir finner vi i Mongolia og Tibet. I disse to regionene samles fibrene for hånd med en spesiell kam. I andre områder blir dyrene stort sett klippet. Når første fase er avsluttet, blir de grovere hårene sortert manuelt fra de fineste. Deretter vaskes hårene for å fjerne smuss, fett og vegetabilske urenheter som har samlet seg i løpet av innsamlingen av fibrene.

Deretter fortsetter prosessen med å sortere hårene, som inkluderer en nøye og veldig viktig prosedyre for å sikre råvare av høy kvalitet. I dette trinnet skilles de tynne, dyrebare fibrene fra de grove fibrene fra den ytre pelsen. Fibrene sorteres også etter farge (hvit, grå og brun), hvor de hvite fibrene anses å være de fineste. På dette tidspunktet er kasjmirullen klar til å bli omgjort til garn for veving eller strikking.

Det anslås at hver geit produserer kun 100-160 g underull per år. Mengden reduseres ytterligere under sortering og raffinering. Prosessens kompleksitet, i tillegg til liten mengde materiale og avstand til opprinnelsesstedene, medfører høye kostnader for disse spesielle naturfibrene.

På noen måter minner kasjmir om diamanter. Kasjmir klassifiseres faktisk for sin skjønnhet, og studeres for sin farge, renhet, finhet og lengde. Jo lettere kasjmir er, uten urenheter, og jo finere og lengre den er, desto mer verdifull er den.

Kasjmirkapper og skjerf ble håndlaget i det syttende århundre og ble opprinnelig brakt til England av soldater fra Det britiske ostindiske kompani. Disse verdifulle håndlagde varene ble en stor suksess, og kasjmirprodukter spredte seg først til Frankrike og senere til hele Vest-Europa.

Vevemønster

Vevemønstret er avgjørende for pashmina skjerfets utseende. På klassiske vever, går varptrådene i vevens lengderetning, mens veftråden kjøres på tvers av veven. Hvordan veftråden krysser varptrådene kalles binding og gir det ferdige tekstilet sitt mønster. Jacquard mønstrene krever en spesiell vev som fungerer på en annen måte. Hos PashminaWear har vi sjal i fire forskjellige vevemønstre, men vevemønstret utgjør kun en del av det ferdige resultatet. Garnets tykkelse og kvalitet påvirker også sluttproduktet.

Twill vevningTwill vevning illustration

Twill vevning

Twill- eller kiperveving har klassiske diagonale striper. Stripene fremkommer ved at man flytter bindingspunktene til siden. Det gir et mykt resultat med vakker drapering, og diagonalmønstret gir en flott effekt når lyset faller på det.

DiamantmønsterDiamantmønster illustration

Diamantmønster

Diamantveving er en variant av twill. I stedet for å kjøre i rette diagonaler, lages et slags sikksakk-mønster som danner et vakkert diamantmønster. Resultatet er, i likhet med twill, mykt og behagelig, og mønsteret gir et flott spill i lyset.

LerretsvævningLerretsvævning illustration

Lerretsvævning

Lerret- eller glattveving er det enkleste av de tre vevemønstrene. Vefttråden krysser varptrådene over og under individuelt, og går alltid i motsatt retning fra den forrige. Det vil si at den går under varptråden hvis den forrige gikk over, og omvendt. Resultatet er sterkt og holdbart, men også en anelse stivt sjal.

Jacquardvevning

Jacquardvevning

Jacquard veving kan ikke gjøres på vanlige vever, men ved å benytte veven som ble oppfunnet av Joseph Marie Jacquard, hvor mønsteret innkodes i hullkort. Jacquardmønstre kan variere i det uendelige. En klassiker som er perfekt til festkjolen eller brudekjolen.

Kvaliteten på kasjmir

Rå kasjmirfibre
Rå kasjmirfibre

Kvaliteten på kasjmir avhenger hovedsakelig av tre faktorer:

  • Tykkelsen på kasjmirfibrene
  • Trådtall
  • Trådlag (ply)

Kasjmirfibre er mellom 14 og 19 mikrometer (μm) i diameter. Jo tynnere fibre, jo finere og mer eksklusivt vil sluttproduktet være.

Fibrene spinnes til garn som kan ha forskjellig tykkelse avhengig av ønsket sluttresultat. Et trådtall benyttes som mål for garnets tykkelse. Tallet er et mål for hvor mange meter garn som kan spinnes per gram. Alt i alt, betyr et høyere trådtall et mykere, glattere og mer eksklusivt tekstil. Som et eksempel, betyr et trådtall på 100 at 100 meter tråd veier 1 gram.

Antall tråder angir hvor mange tråder som er tvunnet sammen til en enkelt tråd. 1 ply betyr at det kun er en spunnet tråd som er vevd, mens 2 ply betyr at to spunnede tråder er tvunnet sammen til en enkelt tråd. Alt i alt, er 2 ply sterkere og av høyere kvalitet enn 1 ply.

Les mer om trådtall og lag.

Hvordan gjenkjennes ekte pashmina?

Håndvev for veving av pashmina sjal
Håndvev for veving av pashmina sjal

Ekte pashmina blir spunnet og vevd for hånd, og ikke på maskin. Ekte pashmina sjal er derfor ikke like ensartede som maskinvevde tekstiler, og vanligvis vil frynsene være naturlige og løse, fremfor flettet. Et pashmina sjal i 100% ren kasjmir vil være i én nyanse fra begge sider, fordi de ikke er blandet fra 2 eller 3 lag av ull og silke garn.

Kasjmirfibrene er de beste. Imidlertid er det forskjellige kvaliteter på kasjmir. Kvaliteten avhenger av lengden og tykkelsen på fibrene som er benyttet.

Et pashmina skjerf av 100% kasjmir refererer til ren kasjmirull som ikke er blandet med silke eller annen ull. 70% kasjmir og 30% silke refererer til en pashmina som er vevd av en blanding av 70% ren kasjmirull og 30% silke. Begge typer pashmina har hver sine positive og negative egenskaper.

Et sjal i 100% ren kasjmir er mykere, lettere og mer luksuriøst i forhold til de andre. Imidlertid er ikke ren kasjmir like sterkt som andre som er blandet med silke. Pashmina med 70% kasjmir og 30% silke er varmere og mer holdbart.

Hvordan kan enkelte butikker selge pashmina skjerf til 100 kr?

Maskin for avhåring av kasjmirfibre
Maskin for avhåring av kasjmirfibre

Nettopp fordi det ikke er ekte pashmina!

Opprinnelig var pashmina og kasjmir to ord for samme ull, men i dag har begrepet pashmina mistet sin betydning. Derfor kan alt, inkludert kunststoff, selges som pashmina, og skjerfene som selges som 100% pashmina er ofte laget helt eller delvis av syntetiske fibre. Nettopp derfor kan disse skjerfene og sjalene selges billig, men man snytes for opplevelsen av å bære et ekte kasjmirskjerf.

For et ekte pashmina skjerf koster råvaren alene langt mer enn 100 kr. Det kreves mange arbeidstimer bare å sortere og avhåre ullen. Deretter skal pashminaullen spinnes, veves og til slutt farges. Våre skjerf og sjal selges derfor som 100% kasjmir med en gjennomsnittlig fibertykkelse på 15 mikrometer.

Les mer om hvordan man skiller mellom ekte og fake pashmina.

Hvordan tar man vare på en pashmina?

Det er en myte at en pashmina kun kan renses. Vi anbefaler at du håndvasker din pashmina i lunkent vann med vaskemiddel beregnet for kashmir eller fin ull. Sørg for at vaskemiddelet er grundig oppløst i vannet før pashminaen vaskes. Etter vask, skal du ikke vri pashminaen. Legg pashminaen på en tørr absorberende overflate som f.eks. et håndkle. Deretter kan du stryke pashminaen med et kaldt strykejern under en fuktig klut.

Hvis pashmina sjalet ikke er skittent, men bare lukter av f.eks. røyk eller parfyme, kan du fjerne lukten ved å henge det utenfor i frisk luft i ca. et døgn.

Les mer om kasjmir