Ekte eller fake kasjmir?

Ekte eller fake kasjmir? Test om dine cashmere podukter er ægte

Har du lurt på om skjerfet ditt er laget av ekte kasjmir? Har du kjøpt et overraskende billig kasjmirskjerf? Hvis det høres for godt ut til å være sant, er det trolig fake. Finn ut hva du bør være oppmerksom på når du kjøper kasjmir, og les om hvordan du kan teste ditt pashmina skjerf eller sjal hvis du har kjøpt ett og er i tvil om det er ekte.

Kasjmir

Kasjmir, som det lenge har vært stor etterspørsel etter, har gradvis blitt introdusert for de store massene. Som følge av den store etterspørselen etter denne sjeldne myke fiberen, har prisene steget og falske kasjmirprodukter er blitt veldig vanlig.

Kasjmirull kommer fra geiter som bl.a. lever i det kalde klimaet i Himalaya. Faktisk er det ingen spesiell rase som har navn "Kasjmirgeit ". Hvis det er kaldt nok, kan alle geiter produsere kasjmirull. Det er kun i løpet av særdeles kalde vintre at geitene utvikler den fine underullen som vi alle setter så stor pris på.

Navnet kasjmir stammer fra den indiske region Kashmir, hvor det første kasjmirplagget ble vevet. Et annet veldig kjent ord for kasjmir er pashmina. Det stammer fra det persiske ord for "ull". Som igjen benyttes til flere typer ullstoff, og ikke bare kasjmirtekstiler.

Les mer om kasjmir

Pashmina

Betegnelsen "pashmina" brukes i India og Nepal, men er det samme som kasjmir. Imidlertid er vår erfaring at skjerf og sjal med en merkelapp som sier 100% pashmina, ofte ikke er kasjmir, men en blanding av ull, bomull, silke eller syntetiske stoffer. Hvis du handler på nettet, er det selvfølgelig vanskelig å vurdere kvaliteten på stoffet, og det er derfor viktig at du handler fra et pålitelig sted med returrett.

Les mer om kasjmir og pashmina i vår pashmina guide.

Ting du bør være oppmerksom på

Prisen kan fortelle deg om pashminaen er fake. Kasjmir råmateriale koster omkring $100 per kg. Deretter skal det spinnes, veves og farges, noe som er en kostbar prosess. Hvis du får tilbudt et nytt pashmina sjal til 300 kr, kan du derfor være sikker på at det ikke er ekte. Det er ikke nødvendigvis av dårlig kvalitet, men det utgir seg for å være noe det ikke er.

Kasjmir har matt farge. Hvis pashminaen skinner, bør du derfor være skeptisk. Har pashminaen vært brukt, kan den gjerne få litt glans, men da skal det samtidig komme litt lodannelse. Ren kasjmir danner alltid lo etter den tas i bruk. Har pashminaen glans og ingen spor av lodannelse, kan det være snakk om en blanding av ull og silke eller viskose.

Hvis pashminaen har en tendens til å akkumulere statisk elektrisitet, er det fordi det er akryl eller polyester i den.

Er pashminaens merkelapp limt fast til stoffet, er det garantert ikke ull, siden lim ikke binder seg til ull.

Slik kan du selv teste det

Har du en mistanke om at pashmina skjerfet ditt er fake, kan du prøve å klippe av en fryns og tenne på frynsen med en lighter. Gjør det over kjøkkenvasken eller på et underlag som ikke er brennbart. Ut fra hvordan det brenner og lukter, kan du få en indikasjon om hvilket materiale det er.

Hvis det lukter brent plastikk, er det garantert laget av kunststoff. Hvis det ikke brenner godt og lukter brent hår, er det ull av noe slag, og det kan være kasjmir. Vi har satt opp et utvalg av naturlige og kunstige fibre med hver sine egenskaper ved brenning.

Naturlige fibre

  • Bomull: Brennbart, smelter ikke og lukter som brent papir eller tre. Asken er fin og grålig
  • SilkeBrennbart, smelter ikke, men krymper av varmen. Det lukter som forkullet kjøtt. Restene er sorte perlelignende klumper som lett kan smuldres til et sort pulver.
  • Ull: Brennbart, smelter ikke. Det krymper av varmen. Det har en sterk lukt av brent hår. Restene er sorte perlelignende klumper som lett kan smuldres til et sort pulver.

Kunstige fibre

  • Acetat: Lukter som brent papir og eddik. Restene er harde, sorte perler.
  • Akryl: Lukter litt som fisk når det brenner og avgir sort røyk. Restene er harde irregulære perler.
  • Nylon: Lukten kan minne om selleri. Restene er beigefargede perler.
  • Polyester: Har en søtlig kjemisk lukt når det brenner og avgir sort røyk. Restene er beigefargede perler.
  • Spandex: Det brenner og smelter, men krymper ikke av varmen. Det lukter kjemisk. Restene består av myk sort aske.