Har du krympet ullgenseren?

Har du krympet ullgenseren?

Kjenner du deg igjen? Favorittgenseren, som har passet perfekt, har nå krympet til det ugjenkjennelige etter at du har vasket den. Er det en konspirasjon skapt av tekstilindustrien for å få deg til å kjøpe nye klær, eller er det andre faktorer som spiller inn? La oss se på hva som skjer når ull krymper, om ikke minst hvordan man unngår det.

Hvorfor krymper ull?

Uld

Ull, inkludert kasjmir, mohair, yak, alpakka, angora med flere, krymper når det utsettes for vann, varme og mekaniske bevegelser. Alle forutsetninger er derfor til stede for at klærne vil krympe i vaskemaskinen og tørketrommelen. 

En ullfiber har store likheter med et menneskehår. Hvis du tar et av dine egne hår og trekker det mellom tommel- og pekefingeren din, vil du oppdage at det ikke føles like glatt begge veier. Det skyldes at håret er dekket av bittesmå skjell som er arrangert som fliser på et tak. Ullfibrene har også skjell, og når de bearbeides i tekstilproduksjonen, virker skjellene som kroker som låser fibrene sammen når de spinnes til ullgarn. Varmen fra vaskemaskinen og tørketrommelen får skjellene til å binde seg enda sterkere i hverandre og filtrere seg i hverandre. Det er det samme som skjer når man tover ull.

Ullfibre er proteinfibre, og nettopp derfor er det ikke optimalt å benytte moderne vaskemidler, siden de inneholder enzymer som er designet for å bryte ned proteiner. Det er perfekt hvis du skal fjerne matflekker av fett og lignende, men dessverre bryter de også ned molekylene i ullens fibre.

Klesplaggets konstruksjon er en annen faktor som kan spille inn i forhold til krymping. Ullspunnet garn som er spunnet av korte fibre er ikke vridd like hardt, og er luftigere, og har derfor en tendens til å krympe mer på grunn av den større overflaten. Worsted spunnet garn, eller kamgarn, som er spunnet av lengre fibre, er mindre luftig med en glattere overflate, og krymper derfor ikke like mye.

Det kan være vanskelig å vite hvilket garn klesplagget er lagt av, men generelt er ullspunnet garn lett og luftig, og anvendes ofte til tykkere strikkeplagg som gensere, luer og hansker. Sterkere kamgarn er bedre egnet til tynne og vevde tekstiler som f.eks. kasjmir skjerf og sjal.

Unngå at klærne krymper

Nå som vi vet hvorfor ullklær krymper, kan vi se på hvordan vi unngår det. Det er alltid lurt å sjekke klesplaggets vaskeanvisning før vask, men generelt kan ulltøy vaskes. Bruk alltid et vaskemiddel som er beregnet for ulltøy siden vanlige vaskemidler kan inneholde enzymer som ikke er bra for ull. Vaskemiddel for ull kan kjøpes online, men også i mange klesbutikker som selger klær av fin ull og kasjmir.

Vask alltid klærne i kaldt vann – maks. 30 grader. Hvis du har en moderne vaskemaskin med et dedikert ullprogram, vil det ofte være å foretrekke fremfor håndvask. For det første kan det være vanskelig å skylle ordentlig ut vaskemiddelet for hånd, men maskinen presser også ut mer vann av klærne ved sentrifugering, noe som reduserer tiden det tar å tørke klærne. Hvis klærne bruker lang tid på å tørke, kan det føre til vond lukt og jordslag på klærne. Legg aldri ull i tørketrommelen!

Det kan være vanskelig å fjerne sta flekker på kald vask. Sørg derfor for å forbehandle flekker på klærne med vaskemiddel eller flekk fjerner beregnet for ull før vask. Les anvisningen før bruk, slik at du vet hvor mye som skal påføres og hvor lenge det skal virke.

Kjemisk rens er også en mulighet, men generelt er mitt inntrykk at mange sender klærne sine til rensing uten at det egentlig er nødvendig. Er klærne bare krøllet, vil damping være nok til å fjerne folder og krøller på klærne. Hvis ullklærne ikke er direkte skitne, men bare lukter røyk eller parfyme, er det nok at klærne luftes utendørs over natten. Klærne vil holde lengre og du sparer miljøet.

Slik redder du en krympet ullgenser

Er skaden skjedd, og ullgenseren eller kasjmir cardiganen er krympet til barnestørrelse, kan du forsøke å redde den med fremgangsmåten under. Vi har testet den, og det kan faktisk la seg gjøre å strekke klesplagget ut til opprinnelig størrelse. Det kan være nødvendig å måtte gjenta prosessen et par ganger. 

  1. Fyll en balje med lunkent vann og tilsett 1 dl hårbalsam som oppløses i vannet.
  2. Legg genseren i vannet i ca. 10 minutter.
  3. Vri forsiktig ullgenseren slik at det meste av vannet klemmes ut, og legg den flatt på et håndkle
  4. Rull håndkledet sammen for å presse ut mer vann av genseren
  5. Legg deretter genseren på et tørt håndkle og strekk den for å få den tilbake til sin opprinnelige form
  6. La genseren tørke flatt på håndkledet

Balsamen får ullfibrene til å slappe av, og det blir derfor mulig å strekke klesplagget til sin opprinnelige form og størrelse. Unngå å strekke for hardt, siden det da kan bli misformet, men strekk forsiktig både i klesplagget lengde og bredde.

Unngå at problemet oppstår

Vaskemiddel til uld, cashmere og silkeFor å unngå at du krymper ulltøyet, er det viktig å bruke et vaskemiddel som er beregnet for ull. I vår avdeling med pleieprodukter har vi en rekke plantebaserede vaskemidler for ulltøy og silke. De inneholder ingen kjemikalier, og er skånsomme for både klærne dine og miljøet.