Yakull - et eksklusivt materiale

Yakull - et eksklusivt materiale

Vi har nettopp fått levert våre første skjerf med yakull i fargene sort, marineblått, oransje og petroleumsblått, i tillegg til en naturfarget variant. Vi vil kontinuerlig legge til flere flotte farger til denne kolleksjonen. Yakull er som kasjmir en luksusfiber som er kjent og elsket for sin fantastiske mykhet. Det produseres langt mindre yakull enn kasjmir, og derfor er denne fiberen enda mer eksklusiv.

Se hele kolleksjonen her

Hva er yakull?

Yakullen kommer fra yak-oksen som lever i de ufremkommelige Himalayaområdene, blant annet i Tibet. For å takle vinterens bitende kulde har yak-oksen utviklet en fin underull som isolerer dyret mot ekstreme kuldegrader. Det er kun den fine underullen som brukes til tekstilproduksjon. Fibrene i underullen har en diameter på mellom 16 og 20 mikrometer. Til sammenligning er kasjmirfibre på mellom 12,5 og 19 mikrometer.

I motsetning til kasjmir er yakull ikke tilgjengelig i en helt hvit variant. Den lyseste ullen har en lys gråbrun farge. Dette betyr at vi ikke kan farge yak skjerfene i lyse pastellfarger. Til gjengjeld får skjerfene en flott melert effekt når fargen møter de forskjellige grå og brune nyansene.

I likhet med våre kasjmirskjerf er også yak skjerfene håndvevd i Nepal. Her lager dyktige vevere alle våre sjal og skjerf fra CASHMERE CULTURE. På bildet under vises veving av våre naturbrune skjerf.

vævning af yak tørklæde

Uekte yakull tepper

Yakull er et relativt dyrt materiale. Det florerer derfor av forfalskninger på markedet. Vi ser ofte yakull tepper til salgs til en urealistisk billig pris. I skrivende stund koster yakull garn rundt 650 kr per kilo, så når et teppe med en vekt på 1 kg er til salgs for noen få hundre kroner, er det åpenbart for godt til å være sant. Teppene er vanligvis fargerike, som på bildet nedenfor, og er vanligvis laget av en blanding av ull og polyamid.

Uægte yakuld tæpper

Du kan teste yakull på mange av de samme måtene som man tester om kasjmir er ekte.