Pashmina skjerf - håndverk med sjel

Pashmina skjerf - håndverk med sjel

Da vi startet PashminaWear, var det, som navnet tilsier, med hensikt å selge de vakreste pashmina skjerf vevd i Nepal. Siden den gang har vi inkludert mange flere varer som kasjmirstrikk og hammam håndklær. Men det er fortsatt pashmina skjerf som er vårt hjertebarn. Og hver gang vi besøker vår samarbeidspartner i Kathmandu, blir vi like overrasket over både den ryddighet og omhu som legges i skapelsen av disse vakre tekstilene. Når man trer inn i veveriet, er det som å gå inn i en tidsepoke, hvor stort sett alt gjøres for hånd.

Vi får ofte spørsmål angående valg av pashmina, og vi vil derfor her ta for oss noen av de ulike egenskapene som er viktige for sluttproduktet. Dette vil gjøre det lettere for deg å velge riktig skjerf.

Hva er et pashmina skjerf?

Det finnes ikke noe eksakt svar, men for oss er det skjerf av pashmina, eventuelt blandet med silke. Det er et no-go å bruke syntetiske materialer.

Det kan skape en del forvirring at ordet pashmina også brukes om imiterte skjerf som ligner de ekte. Det finnes f.eks. mange butikker i turistområdet i Kathmandu og på markeder i India som selger uekte pashmina. For det utrente øyet kan det være vanskelig å se forskjell. Les mer om ekte og uekte kasjmir.

Men la oss se på de forskjellige elementene i et pashmina skjerf.

Materialet

kasjmir ullEt pashmina skjerf er lagd av pashmina, men hva er det?

Den korte forklaringen er at pashmina- og kasjmirull er to ord for samme sak, som bare stammer fra forskjellige språk. Du kan lese en lengre forklaring her. Begge deler kommer fra underullen fra tamgeiter. Når geitene lever tilstrekkelig kaldt, utvikler de den fine og ettertraktede ullen som blir til fantastiske skjerf og sjal.

Vi bruker begrepene pashmina og kasjmir om hverandre, men deklarerer alltid våre produkter som kasjmir, ettersom pashmina ikke er en internasjonalt anerkjent fiber.

Skal du velge ren kasjmir eller silkeblanding? Kasjmir er matt, mens silke skinner, fordi de to fibrene reflekterer lyset ulikt. Skjerf i ren kasjmir har derfor en vakker matt finish. Ved å blande de to, får man litt fra begge verdener. Kasjmirullens myke egenskaper kombinert med silkens glans. Se våre pashmina i silke og kasjmir.

Tykkelsen

RingsjalGenerelt kan man si: jo tynnere, jo mer eksklusivt. Det høres kanskje rart ut at tynne skjerf er dyrere enn tykke. Det brukes jo mer ull til de tykke skjerfene, men det kreves mer arbeidstid til de tynne. Det skyldes at det er flere tråder som skal veves sammen, og det tar derfor lengre tid å forberede veven, i tillegg til at selve vevingen også er mer tidkrevende. Tykkere tråder er enklere å veve siden det er mindre risiko for at tråden slites. De tynne trådene må veves med mer forsiktighet, og det tar derfor mer tid.

De tynneste pashminaer er også kjent som ringsjal, fordi de er så tynne at man kan rekke dem gjennom en fingerring.

Garnet for veving er vanligvis mer kompakt enn strikkegarn ettersom de blir spunnet forskjellig. Det er derfor ikke hensiktsmessig å veve veldig tykke tekstiler siden de blir forholdsvis tunge å bære.

Se våre:

Størrelsen

pashmina skjerf 150 x 30 cmPashmina stola 200 x 70 cmpashmina sjal 200 x 90 cm
Lite pashmina skjerf 150 x 30 cmPashmina skjerf 200 x 70 cmPashmina sjal 200 x 90 cm

Det er ingen standardmål for pashmina skjerf, men vi jobber først og fremst med størrelsene nedenunder som man også finner andre steder:

De små skjerfene er enklere å ha med i vesken og enklere å style. Du kan aldri gå feil med dem.

Vår bestseller er uten tvil pashmina skjerf. Med en størrelse på 200 x 70 cm, kan de både anvendes som skjerf eller sjelevarmer, noe som gir et allsidig tilbehør til både han og henne.

Våre sjal har størrelse 200 x 90. Pashmina sjalene er større enn skjerfene, og kan derfor styles på flere måter. 

Våre store tynne sjal er ren luksus. Til tross for størrelsen veier de kun 130 gram!

Garnet

kasjmir garnGarnet har flere forskjellige egenskaper, men for å unngå å bli for tekniske, er det to egenskaper som det er verdt å legge merke til: ply og trådtall.

Ply er antall tråder som er tvunnet sammen til ett garn. Flere ply gir som regel et glattere, sterkere og ensartet garn.

Trådtallet sier noe om trådenes tykkelse. Et trådtall på 100 betyr at 100 meter tråd veier 1 gram. Jo høyere tall, jo tynnere tråd.

For eksempel er våre sjal i dobbelttrådet twill vevd i 2/200. Det betyr 2 ply tråd med trådtall 200. Dette er ekstremt tynne tråder! Forestill deg at 1 kg tråd kan trekkes ut over en 200 km lang bane. Dette gir et veldig tynt og luftig sjal, men med 2 ply er det også ganske sterkt.

Våre sjal i enkelttrådet twill er vevd i 1/28. Her vil 1 kg tråd “kun” kunne trekkes ut over en 28 km lang bane. Dette er et litt tykkere garn som gir et kraftigere sjal, som også er mer fluffy.

Vevningen

VæverVevingen er avgjørende for stoffets tekstur og mønster. Både vevemønsteret og vevingens tetthet er avgjørende for hvordan skjerfet føles. Vi bruker vanligvis disse vevemønstrene:

  • Twill

  • Diamant

  • Lerretsvævning

  • Jacquard

Les mer om vevemønstrene her.

Sjalene våre er utelukkende vevd på håndvever, og det er til syvende og sist opp til veveren hvordan sluttresultatet blir. Våre dyktige vevere har mange års erfaring, noe som sikrer at kvaliteten er på topp.

Frynser

Naturlige frynserKnyttede frynserpashmina skjerf med vridde frynser
Naturlige frynserKnyttede frynserVridde frynser

Som så mye annet er dette en smakssak. De mest populære typene er:

  • Naturlige frynser

  • Snoede frynser

  • Vridde frynser