10 myter om kasjmir

10 myter om kasjmir

Vi elsker kasjmir! Kasjmirull er en luksusfiber som er finere end saueull, sterkere enn mohair, glattere enn silke og mer isolerende enn yakull. Ullen fra kashmirgeitene har så mange naturlige egenskaper at det skal vanskelig la seg gjøre å ikke bli forelsket.

Selv om denne fantastiske naturfiberen har triumfert gjennom flere århundrer, finnes det fortsatt mange vanlige myter. I denne bloggen tar vi for oss 10 av dem.

Myte 1

Det finnes mange myter om hvor kasjmir kommer fra. I motsetning til hva mange tror, lever det ingen kasjmirgeiter i Italia. Det meste av verdens kashmirproduksjon kommer fra Kina, nærmere bestemt Mongolia. Andre land, som Australia og Iran, bidrar også til verdensproduksjonen.

Myte 2

Det er en myte at kasjmir kan fremkalle allergiske reaksjoner. Faktisk er kasjmir hypoallergenisk som betyr at det er færre allergener i kasjmir enn i andre typer ull.

Myte 3

Det er en utbredt myte at pashmina er bedre enn kasjmir, men dette er to ord for samme sak. Imidlertid er Pashmina ikke en internasjonal anerkjent fiber, og kan derfor ikke brukes i en varedeklarasjon. Ordet kasjmir kommer fra fransk, mens pashmina stammer fra en lokal indisk dialekt.

Myte 4

At kasjmir klør, er en myte. Hvis du har opplevd at en kashmirgenser har klødd, har det trolig ikke vært ren kasjmir, eller det kan også hende at den ikke var ekte. Kasjmirull puster og føles myk på kroppen.

Myte 5

At kasjmir kommer fra geitens buk, er en myte. For å få betegnelsen kasjmir, skal den gjennomsnittlige fibertykkelsen ikke overskride 19 mikrometer. De fibre som lever opp til dette målet kommer fra geitens underull, men underullen finnes overalt på dyret. Det er nettopp denne fine ullen som gjør at geiten tåler Himalayas ekstreme minusgrader.

Rå cashmere uld

Myte 6

At kasjmir er vanskelig å pleie og kun tåler rens, er en myte. Både strikket og vevd kasjmir tåler håndvask og maskinvask. Vi anbefaler faktisk maskinvask på 30 grader hvis du har et spesielt ullprogram. Maskinen er flinkere til å skylle ut såpen, og sentrifugeringen presser ut mer vann før tørking. Husk å alltid bruke en spesialsåpe for ull. Hvis det ikke er flekker på klærne, anbefaler vi at du bare lufter dem utendørs.

Myte 7

At kasjmir er varmt å gå med om sommeren, er en myte. Kasjmirullen er hygroskopisk som er en betegnelse for stoffer som lett absorberer vanndamp fra omgivelsene. Det betyr at klær laget av kasjmirull puster og leder fuktighet bort fra kroppen.

Myte 8

At kasjmir er uhygienisk fordi det tiltrekker seg støvmidd, er også en myte. Støvmidd lever for det første ikke av støv, men spiser derimot bakterier. Bakterier trives i fuktige omgivelser. Tøy av kasjmirull er tørt og derfor ikke attraktivt for støvmidd siden bakterier ikke trives i det.

Myte 9

At superior kasjmir eller Grade A er bedre eller finere enn andre garn, er en myte. Det finnes egentlig ikke noen bransjestandarder som klassifiserer kasjmir i ulike kvaliteter. Prisen på råullen varierer ut fra fibertykkelse og -lengde. Fargen påvirker også prisen. Hvordan garnet spinnes vil også påvirke den endelige kiloprisen, men man har ikke noen offisiell klassifisering av kvaliteten.

Myte 10

At det fineste kasjmirgarnet er spunnet fra lange fibre, er ikke nødvendigvis feil, men heller ikke helt korrekt. De lengste fibrene er de dyreste – ingen tvil om det. De lengste fibrene spinnes som oftest med worsted-metoden som resulterer i et garn som ikke er like luftig. Dette er perfekt for lette pashmina sjal, men ikke like velegnet til tykkere strikketøy. Det blir helt enkelt for tungt, og nettopp derfor er strikkegarn som oftest ullspunnet for et lettere og mer luftig garn.

Cashmere garn